34.6 C
Athens, GR
maandag 24 juni 2024
Tel: +32 (0)50.780.048
Email: info@essentialgreece.be

Dodekanesos

Ten oosten van de Cycladen, voor de kust van Zuidwest-Turkije ligt de eilandengroep de Dodekanesos (Δωδεκάνησα =Dodekánisa). Letterlijk betekent Dodekanesos 12 eilanden, maar eigenlijk telt deze eilandengroep meerdere kleine onbewoonde eilanden. Pas sinds 1948 behoren deze eilanden terug officieel bij Griekenland, daarvoor zijn er steeds andere overheersers geweest. De Dodekanesos oefent een sterke aantrekkingskracht uit op haar bezoekers om te genieten van het gezonde klimaat en de zon. De eilanden Rhodos, Kos en Patmos klinken u wellicht bekend in de oren maar bekijk zeker ook ons aanbod op de minder bekende eilanden zoals Karpathos, Symi of Kalymnos.

Rodos, GR
onbewolkt
25.4 ° C
26.8 °
25.4 °
82 %
7.7kmh
0 %
ma
25 °
di
26 °
wo
28 °
do
29 °
vr
28 °

Astipalea

Astipalea
Astipalea

Astipalea is het meest westelijke eiland van de Dodekanesos. De bouwstijl van de huizen herinnert ons aan de ligging ervan vlakbij de Cycladen. Het eiland bestaat precies uit twee kleinere eilandjes die met een smalle strook land aan elkaar verbonden zijn. Vanuit de lucht lijkt dit eilandje net een vlinder. Het is vooral een bestemming voor mensen die rust zoeken in een idyllische, typische Griekse omgeving. Er zijn hier op het eiland meer dan 300 kerkjes en kloosters. Het eiland is zeer goed geschikt voor wandelaars. De trapsgewijs tegen een heuvel opgebouwde hoofstad Chora is van een ongekende schoonheid.

Kalymnos

Kalymnos
Kalymnos

Kalymnos is een klein eiland (109 km2) dat voor het grootste deel bestaat uit rotsen en vele grotten. Het heeft een zeer onregelmatige kustlijn. Wereldwijd is Kalymnos een zeer geliefde vakantiebestemming voor rotsklimmers. Op Kalymnos kunt u duiken, sportklimmen, windsurfen, vissen of wandelen. Pothia is de hoofdstad van het eiland. De haven van Pothia is een van de belangrijkste van Griekenland. Deze stad is amfitheatersgewijs tegen een heuvel aangebouwd en de levendige kleuren van de huizen geven een vrolijk aanzicht. De stad heeft een gezellige en drukke strandboulevard, een grot (Nymfengrot), een mooi fort (Chrysochera) en een archeologisch museum. Kalymnos wordt vaak in verband gebracht met de wereld van het sponsvissen. Sponsduiken is een echte traditie op het Griekse eiland Kalymnos.

Karpathos

Karpathos
Karpathos

Het op 2 na grootste eiland van de Dodekanesos is nog grotendeels onbedorven. Het 50km lange eiland ligt tussen Kreta en Rhodos en strekt zich langwerpig uit van noord naar zuid in de Middellanse Zee. Het heeft verrassend mooie landschappen en schitterende ongerepte stranden. De hoofdstad Pigadia is de belangrijkste haven van het eiland en ligt in het zuidoosten. Het is een levendig stadje met goede visrestaurantjes. De oostkust en de noordkust zijn ruig en overweldigend. Prachtige vergezichten, bergdorpjes, culinaire specialiteiten,.. maken het eiland de moeite waard om te ontdekken.

Kos

Kos
Kos

Kos heeft een prettig klimaat en een vruchtbaar landschap. Een kenmerkend feit uit de oudheid is dat dit eiland de geboorteplaats was van Hippocrates, de vader van onze westerse geneeskunde. Kos-stad is de hoofdstad van dit eiland.

Patmos

Patmos
Patmos

Patmos heeft veel religieuze invloeden ondergaan door de komst van Johannes de Evangelist in 95 n C en de stichting van het Johannesklooster in 1088. De rol en invloed van de monniken nam af toen de bevolking welvaart verwierf door de scheepsbouw en de handel. Tegenwoordig komen zowel bedevaartgangers als toeristen dit eiland bezoeken.

Rhodos

Rhodos
Rhodos

Het hoofdeiland van de Dodekanesos maakte van de 5de tot de 3de eeuw VC deel uit van het Romeinse en Byzantijnse Rijk. Daarna werd het veroverd door de Johannieters. De Turken en de Italianen hebben eveneens het eiland bezet. Rhodos stad wordt gedomineerd door de ommuurde stad van de ridders. In de oude stad heerst een Middeleeuwse sfeer.

Symi

Symi
Symi

Het eiland Symi ligt dichtbij de Turkse kust, ten noorden van Rhodos. Het is een oase van rust, ver weg van alle platgetreden paden en ongelooflijk mooi. Het hart van het eiland is het haventje Gialos, heel charmant met zijn neoklassieke huisjes in pastelkleuren en prachtig gerestaureerde oude woningen. De trappen nemen u mee naar boven tot aan Chorio, de bovenstad en het oudste deel van het eiland met zijn typische straatjes en restaurantjes. Het eiland heeft prachtige stranden, verlaten baaitjes en een mooi klooster.