12.2 C
Athens, GR
zaterdag 20 april 2024
Tel: +32 (0)50.780.048
Email: info@essentialgreece.be

Sporaden

Het woord ‘Sporades’ betekent ‘ver uiteen’ of ‘hier en daar’. Deze Griekse eilanden zijn gelegen in het Noord-Westen van de Egeïsche Zee en liggen er inderdaad als strooigoed verspreid. Het zijn vier bewoonde eilanden en vele tientallen snippertjes rondom. Het grootste eiland is Skyros met een oppervlakte van ongeveer 206 vierkante kilometer. Skopelos is 95 km2, Alonissos 64km2 en de kleinste Skiathos 47 km2.

Skiathos, GR
licht bewolkt
14.1 ° C
14.1 °
11.7 °
77 %
7.7kmh
40 %
za
16 °
zo
19 °
ma
18 °
di
19 °
wo
20 °

Alonissos

Alonissos
Alonissos

Alonissos is het minst toeristische van de vier eilanden, het is het eiland van stil genieten. Het leven op Alonissos is ‘relaxed’, zelfs in het hoogseizoen. De inwoners leven vooral van het kleinschalige toerisme of ze zijn visser of boer. Op het eiland kun je heerlijk wandelen en van de natuur genieten. Het is ook het eiland voor homeopathie. De kruiden die rijkelijk aanwezig zijn op het eiland worden aangewend ter heling en door de coöperatie van vrouwen verwerkt in lokale specialiteiten. “The place to be’ is echter Alonissos-stad (Chora). Hier is de tijd werkelijk blijven stilstaan, voor het gemak noemen wij het Alonissos-stad maar het is gewoon een bergdorp, met smalle stegen die omringd is door een oude vestigingsmuur en waar vele cafés, winkeltjes en terrassen zijn. Het uitzicht vanaf hierboven is schitterend en vooral bij avondschemering sprookjesachtig. Heel uniek is ook het marinepark van Alonissos waar een aantal beschermde monniksrobben verblijven.

Skiathos

Skiathos
Skiathos

Dit is het meest toeristische eiland van de vier. Skiathos is het eiland voor de actieve toerist. Het eiland heeft een eigen vliegveld waar in de zomer internationale vluchten landen. Het is net zoals de andere eilanden in de Sporaden heel groen. Op Skiathos zal je geen traditionele dorpen tegenkomen, wel erg mooie zandstranden die vooral in het zuiden liggen. Hier ligt ook één van de mooiste stranden in Griekenland met name Koukounaries bekroond als één van de drie mooiste stranden ter wereld. Wat Skiathos ook leuk maakt is Skiathos stad. Hier is het genieten geblazen, want bij de terrassen aan de havens is het reuze gezellig en mooi.

Skopelos

Skopelos
Skopelos

Het eiland Skopelos behoort tot de Sporaden. Skopelos was tot nog toe één van de minder gekende eilanden van de Sporaden. Het werd beroemd door de opnames van de film Mama Mia. Het eiland telt vele fraaie stranden en het binnenland is er heel groen. Het eiland is ook vermaard omwille van zijn ruime fruitaanbod.

Skyros

Skyros
Skyros

Skyros is het grootste eiland van de Sporaden. Het is een rustig en groen eiland, met weinig toerisme, waardoor het er authentiek is gebleven. De natuur van noord en zuid Skyros verschilt erg van elkaar. Het noorden van het eiland is heuvelachtig en groen, het zuiden is erg ruig en rotsachtig. De hoofdstad is Chora, dat aan de oostkant van het eiland ligt. Het stadje ziet er schilderachtig uit, met witte huisjes en smalle straatjes en de oude vesting erboven. Rondom de stad liggen leuke badplaatsen, zoals Magazia en Molos, die beide hele mooie zandstranden bieden. Op Skyros leeft een zeldzaam en uniek dwergpaardenras, dat door de Griekse regering en de gemeente Skyros wordt beschermd dit om de soort voor uitsterven te behoeden. Vroeger waren het er duizenden, vandaag zijn er nog 150 van over.