38.8 C
Athens, GR
donderdag 13 juni 2024
Tel: +32 (0)50.780.048
Email: info@essentialgreece.be

Cycladen

De cycladen omvatten een archipel van 56 grotere en kleinere eilanden verspreid over de diepblauwe Egeïsche Zee. Hiervan zijn er ongeveer een 30-tal bewoond. Deze eilandengroep is de ideale bestemming om aan ‘Island hopping’ te doen. De hoofdstad van het archipel is Ermoupolis gelegen op het eiland Syros.

Wie krijgt er nu niet een instant vakantiegevoel bij de typisch Griekse witte huisjes met blauwe deuren en kozijnen, de witte koepelkerkjes en de smalle straatjes ?

De bekendste Cycladen zijn Santorini, Mykonos, Naxos en Paros. Wellicht nog nooit gehoord van Amorgos, Sikinos of Kea ?
Laat u inspireren en droom weg in ons ruim aanbod op deze indrukwekkende archipel.

Ermoupolis, GR
zeer lichte bewolking
38.8 ° C
38.8 °
38.8 °
68 %
2.4kmh
20 %
do
34 °
vr
24 °
za
24 °
zo
24 °
ma
25 °

Amorgos

Amorgos
Amorgos

Amorgos, het meest oostelijk gelegen eiland van de Cycladen, bevindt zich tussen de eilanden Naxos en Astypalea. Het is een bergachtig eiland, wereldwijd bekend om zijn prachtige stranden en de schitterende kleuren van de zee. De film “The Big Blue” werd er verfilmd. De trots van het eiland is ongetwijfeld het Chozoviotissa klooster dat tegen een klif aan werd gebouwd.

Andros

Andros
Andros

Andros ligt in het uiterste noorden van de Cycladische archipel, tussen Evia en Tinos. Na Naxos is dit het 2de grootste eiland van de Cycladen met een oppervlakte van 380 km² en een kustlijn van 177 km.  Het eiland werd in 1000 v.C. door de Ioniërs gekoloniseerd. In de 5de eeuw v.C. vocht Andros aan de zijde van Sparta in Peloponnesische Oorlog. Na de Venetiaanse overheersing kregen de Turken in 1566 de macht in handen tot de Griekse onafhankelijkheid. Het eiland heeft een erg grillig reliëf met een zeer gevarieerd landschap. Het is totaal anders dan de andere Cycladische eilanden en bovendien niet toeristisch.

Folegandros

Folegandros
Folegandros

Het vulkanische eiland Folegandros is een langwerpige en rotsachtige uitloper van rotsen met indrukwekkende kliffen, gelegen tussen Milos en Sikinos. Het heeft de typische charme van een Cycladeneiland met zijn witte huisjes, zijn kerkjes en zijn terrasvormige olijfboomgaarden. De Middeleeuwse Kastro van de hoofdplaats Chora rijst hoog uit boven de zee. Chora is een gezellig stadje met pleintjes en typische straatjes.

Ios

Ios
Ios

Ios staat bekend als het eiland waar Homerus begraven ligt. In de oudheid was Ios bedekt met eikenbossen die later werden gekapt voor de scheepsbouw. De lokale specialiteit is de Myzithra-kaas. Ios stad bestaat uit een wirwar van kleine straatjes met witte huizen en kerken met blauwe koepels.  Het eiland trekt heel wat jongeren aan door het bruisende nachtleven.

Kea

Kea
Kea

Kea. (Tzia) is een bergachtig eiland met diepe ravijnen, steile hellingen, mooie bergplateaus, adembenemende valleien, schilderachtige baaien en betoverende stranden. De hoofdstad van dit 131 km2 grote eiland is het pittoreske Ioulida (Chora). Op Kea wonen ongeveer 3000 inwoners. Dit eilandje was in de oudheid al erg belangrijk omwille van zijn gunstige ligging dicht bij Athene. Toen was dit eiland druk bewoond met als gevolg dat er veel wegen en paden waren die het eiland doorkruisten. Daarom is het nu een paradijs voor wandelaars met zijn maar liefst 60 kilometer bergpaden en wandelpaden.

Koufounisi

Koufounisi
Koufounisi

Koufounisi of Koufonisia is een kleine groep van twee eilandjes gescheiden door een smalle zeestraat : Pano Koufonisi en Kato Koufonisi. Ze zijn gelegen vlakbij het bekende eiland Naxos. Van de twee eilanden is Pano Koufonisi de enige bevolkte. Koufonisia is een favoriete bestemming voor diegenen die willen zorgeloos ontspannen tijdens hun vakantie en op zoek zijn naar verlaten gouden zandstranden.

Kythnos

Kythnos
Kythnos

Dit kleine eiland ligt in het westen van de Cycladen en is ongeveer 99 km² groot. Het kale eiland trekt meer Griekse bezoekers dan buitenlandse toeristen aan. Het heeft prachtige stranden waarvan het mooiste aan de oostkant gelegen is bij Agios Stefanou. Met zijn spectaculaire ruwe binnenland en geringe toerisme is het een paradijs voor wandelaars. Er zijn heel wat routes uitgestippeld.

Milos

Milos
Milos

Milos is één van de spectaculairste eilanden van de Cycladen. De vulkanische oorsprong manifesteert zich nog steeds in de veelkleurige rotsen en de warmwaterbronnen. Mineralen worden ook nu nog opgegraven. De omgeving van Sarakiniko wordt gekenmerkt door zijn witte puimsteenformaties en Papafragkas staat bekend om zijn zwavelhoudend blauwe water. Op het eiland werd het wereldberoemde beeld van de venus van Milo ontdekt. Het schilderachtige vissersdorpje Klima, de zeegrotten van Kleftiko en de talrijke stranden zijn een bezoekje meer dan waard.

Mykonos

Mykonos
Mykonos

Mykonos is één van de populairste eilanden in de Cycladen met mooie zandstranden en een bruisend nachtleven. Mykonos-stad is de gezellige hoofdplaats met talrijke winkeltjes, bars en restaurants. De mascotte van het eiland is een pelikaan die rondloopt tussen de mensen. Niet te missen zijn de kleine windmolentjes op de heuvel, de kunstenaarswijk Klein Venetië en het witte Panagia Paraportiani kerkje. Vanuit Mykonos kan u een excursie doen naar het nabijgelegen archeologisch eilandje Delos.

Naxos

Naxos
Naxos

Het grootste en meest groene eiland van de Cycladen is één van de eerste eilanden waar met marmer werd gewerkt. Naxos heeft voor elk wat wils: mooie stranden, uitgaansmogelijkheden en een mooie natuur met bergen en vruchtbare dalen. In Naxos stad zijn er verschillende wijken waaronder de haven, de hotelwijk, de oude stad met het Venetiaanse Kastro en de Portara (de poort van Apollo).  De Tragaia vallei is een paradijs voor wandelaars.

Paros

Paros
Paros

Het vruchtbare Paros is het 3de grootste eiland van de Cycladen. Het was in de oudheid al beroemd om zijn marmer. In de 13de eeuw zwaaiden de Venetianen er de scepter. Van 1337 tot aan de onafhankelijkheidsoorlog was het de beurt aan de Turken. Paros heeft drukke en gezellige badplaatsen zoals Parikia en het kosmpolitische Naoussa met zijn talrijke boetiekjes, restaurants en bars. Ook de charmante dorpjes in het binneland zijn de moeite waard om te ontdekken.

Santorini

Santorini
Santorini

Dit vulkanisch eiland werd in 3000 VC door de Minoërs gekoloniseerd. In 1425 VC was er een vulkanische uitbarsting waardoor het eiland halvemaanvormig werd. Door velen wordt het aanzien als het verdwenen koninkrijk Atlantis. De hoofdstad Fira hangt letterlijk tegen de klif geplakt.  De zonsondergang in Oia is adembenemend. Het mooiste eiland van Griekenland is een waar paradijs voor honeymooners, fotografen en levensgenieters.

Serifos

Serifos
Serifos

Back to basic zonder primitief te zijn ?
Het eiland Serifos, gelegen ten noordwesten van Paros en Naxos is 70km2 groot en heeft een bevolking van rond 1100 mensen. Het eiland is erg groen in vergelijking met de andere eilanden op de Cycladen. Het havendorp Livadi heeft een mooi zandstrand en is ook de plek waar de meeste van de faciliteiten van het eiland zich bevinden alsook de meeste hotels. Er zijn ook nog verschillende mooie zandstranden aan de oost en westkust van dit eiland.

Syros

Syros
Syros

Syros is het commerciële, bestuurlijke en culturele centrum van de Cycladen. Er zijn historische vondsten uit de periode 2800-2300 voor Christus. Het eiland heeft een belangrijke haven, getuige daarvan de talrijke bootverbindingen. De belangrijkste stad is Ermoupoli (genoemd naar Hermes, god van de handel). De stad ligt als een amfitheater rond de haven. Het gevarieerde landschap met palmbomen en terrasvormige velden, fraaie baaien en stranden zullen zeker bekoren. Syros is gemakkelijk te verkennen met de auto of zelfs met de fiets. Er zijn ook talrijke busverbindingen. Bezoek het Apollotheater in Ermoupoli, een miniatuurversie van het Scala van Milaan.

Sifnos

Sifnos
Sifnos

Het kleine heuvelachtige Sifnos is één van de westelijke Cycladen. Het rotsachtige eiland is bezaaid met witte huisjes. In de oudheid was sifnos bekend om zijn goudmijnen. De bewoners bewezen elk jaar eer aan het heiligdom van Apollo door een gouden ei te schenken.  Het eiland is bekend om zijn aardewerk, zijn mooie natuur en zijn gastronomie.  Sifnos is eveneens een prima wandelbestemming.

Sikinos

Sikinos
Sikinos

Sikinos is een typisch Grieks, authentiek en rustig eilandje gelegen tussen Ios en Folegandros. Het is een 42 km² groot, dor eiland met 280 inwoners. Sikinos-stad is verdeeld in 2 delen: Kastro en het mooie onbedorven middeleeuwse Chora op de rotsen. In de oudheid stond het eiland bekend als een Oinoe (wijneiland). Er zijn verschillende zandstranden in baaitjes. Het eiland is een paradijs voor wandelaars, er zijn verschillende wandelroutes op oude paden. De eilandbewoners produceren honing, olijfolie en wijn.

Tinos

Tinos
Tinos

Het mooie Tinos beschikt over bergen, prachtige stranden, een ongerepte kust, prachtige landschappen en ontelbare duiventillen. Het eiland is voor de Christenen een belangrijk bedevaartsoord tijdens Maria-Hemelvaart. Er woont een hechte katholieke gemeenschap vooral in het binnenland. De meeste orthodoxen wonen in Chora, de witte hoofdstad van het eiland, een eenvoudig maar levendig stadje met gezellige winkeltjes en restaurants. Een absolute must is de Panagia Evangelistria kerk.