12.2 C
Athens, GR
zaterdag 20 april 2024
Tel: +32 (0)50.780.048
Email: info@essentialgreece.be

Kreta

Kreta (Grieks: Κρήτη, Kriti) is met zijn 8336 km² het grootste eiland van Griekenland en het vijfde grootste van de Middellandse Zee. Het is het meest zuidelijk gelegen eiland en het telt meer dan 620.000 inwoners.
Het eiland is verdeeld in 4 prefecturen. Van west naar oost: Chania, Rethymnon, Heraklion en Lassithi.

Kreta is zeer bergachtig, het telt drie belangrijke berggebieden: in het westen de Witte Bergen (Lefka Ori), in het midden de Ida en in het oosten de Dikti. Door dit grillig reliëf zijn er heel wat kloven te vinden waarvan de meest indrukwekkende de Samaria kloof is. Deze laatste is bijna 18 km lang en is een paradijs voor geoefende wandelaars. Aan de noordkust vind je tal van zandstranden, de zuidkust wordt gekenmerkt door veel inhammen die soms enkel via de zee bereikbaar zijn.

De geschiedenis van Kreta kenmerkt zich niet alleen door de minoïsche beschaving maar ook door de Venetiaanse en de Ottomaanse overheersing. De invloed hiervan is duidelijk te merken in de verschillende steden.
Naast het natuurlijk en cultureel schoon vind je er gezellige stadjes met heel wat restaurants, winkeltjes en terrasjes.

Door de grootte van het eiland kan je het onmogelijk in één vakantie bezoeken. We raden je zeker een rondreis per huurwagen aan om zo de hoogtepunten van dit fascinerende eiland te ontdekken. Op deze manier kom je ook in contact met de lokale bevolking en kan je genieten van de uitstekende lokale gastronomie.

crete, GR
half bewolkt
12.3 ° C
13.5 °
11.9 °
67 %
5.8kmh
70 %
za
12 °
zo
11 °
ma
17 °
di
16 °
wo
16 °

Chania

Chania
Chania

Chania is de meest westelijke regio van Kreta. Het is tevens de meest groene kant van het eiland en zeer gevarieerd in reliëf. De verscheidenheid in fauna en flora laten u toe om volop van de natuur te genieten. Zo is er de gekende Samaria-kloof, de langste ravijn van Europa. Natuurlijk is er ook de stad Chania. Deze havenstad heeft veel Venetiaanse invloeden. Het nabij gelegen schiereiland Akrotiri nodigt uit tot een verdere verkenning. Stranden die de moeite waard zijn vindt u  in het zuidwesten in Elafonisi en aan de noordkust in de omgeving van Georgioupolis.

Rethymnon

Rethymnon
Rethymnon

Rethymnon ligt ten oosten van Chania. Deze regio is ook genoemd naar zijn hoofdstad. De stad Rethymnon heeft een bloeiperiode meegemaakt tijdens de Venetiaanse periode.
Van Rethymnon tot Georgioupolis vindt u een 20 km lange strook met zandstranden. In het centrum van de provincie is het dorpje Spili de moeite waard om te bezoeken. In het zuiden kijkt Chora Sfakion, aan het einde van de prachtige Imbros-kloof, uit op de Libische Zee. Ook Plakias is een goed uitgangspunt om de omgeving te verkennen. Een adembenemende tocht leidt u door de Amari-vallei. Andere interessepunten zijn Agia Galini en Agia Triada

Heraklion

Heraklion
Heraklion

De geschiedenis van de hoofdstad van Kreta en van de gelijknamige regio gaat terug tot het steentijdperk. Lange tijd zag de stad er onaantrekkelijk uit door zijn betonnen flatgebouwen en de verkeerschaos. Maar ook hier vindt u mooie Venetiaanse architectuur. De stad meet zich ook een moderner imago aan, getuige de vele trendy shops, lounge bars en new style restaurants. Een must om te bezoeken is het archeoligisch museum in het centrum van de stad gecombineerd met het Minoïsche paleis van Knossos.

Lassithi

Lassithi
Lassithi

De meest oostelijke provincie van Kreta is Lassithi. Agios Nikolaos is de hoofdstad. Deze regio heeft een meer mondain sfeertje. Agios Nikolaos en Elounda spannen hierbij de kroon. Helemaal in het oosten is er het palmenstrand van Vai. Een heel authentieke site is de ruïne van Zakros. Het plateau van Lassithi is zeker de moeite waard om er een grote rondrit te maken. In het zuiden kan men in het kuststadje Ierapetra leuke visrestaurantjes vinden. Een excursie naar het melaatseneiland Spinalonga mag niet ontbreken.