Essential Greece volgt de situatie rond Covid-19 op de voet  aan de hand van officiële communicaties van de Griekse overheid en de dienst van toerisme. Wat het reizen naar Griekenland in 2021 betreft geven we je graag volgende informatie.

 

Update 01/07/2021

Aankomst in Griekenland:

Vanaf 01/07 is een COVID-certificaat verplicht om naar Griekenland te reizen. Er bestaan drie soorten certificaten:

  • Een vaccinatiecertificaat bewijst dat je volledig gevaccineerd bent tegen het COVID-19-virus. Je bent volledig gevaccineerd als je laatste prik minstens 2 weken geleden is.
  • Een herstelcertificaat toont aan dat je hersteld bent van COVID-19. Je had een positieve PCR-test die niet ouder is dan 180 dagen en je quarantaine is voorbij.
  • Een testcertificaat bewijst dat je een PCR-test onderging waarvan het resultaat negatief was (ten vroegste 72u voor aankomst afgenomen)

Je COVID-certificaat kan je verkrijgen door:

De applicatie CovidSafeBE te downloaden op je smartphone
je certificaat te downloaden op mijngezondheid.belgie.be
Op www.covidsafe.be vind je meer info, bv. over hoe je een papieren vaccinatiecertificaat kan aanvragen.

Reizen met de ferry

Afhankelijk van de route moet je al dan niet een formulier voorleggen bij het aan boord gaan. Voor de route vanaf het vasteland naar de eilanden moet je op eer verklaren dat je ofwel volledig gevaccineerd bent, ofwel over een negatieve PCR test (max. 72u voor afvaart) beschikt, ofwel een zelftest (max. 24u voor afvaart) hebt gedaan die negatief is. Dit moet enkel op eer verklaard worden op het document dat je moet invullen voor afvaart. Onze reizigers krijgen dit document samen met de ferrytickets.

Update 14/05/2021

Vanaf 14/05 is het toeristisch seizoen officieel van start gegaan in Griekenland. Griekenland heeft haar grenzen geopend voor alle reizigers uit de Europese Unie. Het Belgisch reisadvies wordt wekelijks aangepast volgens de situatie ter plaatse.

Reizigers vanaf 5 jaar en ouder moeten één van de volgende documenten laten zien bij aankomst in Griekenland:

1.
A. Een certificaat van een negatieve PCR-test voor COVID-19, van niet langer dan 72 uur voor aankomst in Griekenland
B. Een vaccinatiebewijs, waaruit blijkt dat de vaccinatie ten minste 14 dagen voor aankomst in Griekenland afgerond is
C. Een herstelcertificaat, afgegeven door een overheidsinstantie of een gecertificeerd laboratorium, waaruit blijkt dat hij/zij in de afgelopen 9 maanden hersteld is van COVID-19
Of Een certificaat van een positieve Moleculaire PCR-test, waaruit blijkt dat de reiziger in de afgelopen 2 tot 9 maanden voor aankomst in Griekenland hersteld is van de SARS-COV-2 virusinfectie.
Bij beide opties moet de datum van het positieve resultaat op het certificaat staan.

2.
De bovengenoemde certificaten moeten alle benodigde relevante informatie bevatten in het Engels of Frans. De volledige naam op dit certificaat moet overeenkomen met de naam op het paspoort of een ander erkend reisdocument.

3.
Het is nog steeds verplicht om het Passenger Locator Form (PLF) uiterlijk 24 uur voor vertrek naar Griekenland in te vullen. Meer info via deze link

Opgelet: het volledig gevaccineerd zijn is geen vrij paspoort om het land binnen te komen, er kan nog altijd bij aankomst een test afgenomen worden. Indien je positief test is een quarantaine van 2 weken verplicht. Daarom raden wij iedereen aan zich te laten testen (met een PCR test) en een negatief covid-19 attest bij te hebben.

Aangezien de situatie elk moment kan veranderen, raden wij u aan om regelmatig de website https://www.info-coronavirus.be/nl te raadplegen.

Omboeken / onze flexibiliteit

Indien jouw reisbestemming “rood” kleurt op de kaart van de Belgische reisadviezen dan moet je bij terugkeer in België in quarantaine en je laten testen. Omdat er geen negatief reisadvies is kan jouw reis doorgaan mits het in acht nemen van de geldende regels. Je kan er ook voor kiezen om jouw reis uit te stellen naar een latere datum. Afhankelijk van de geboekte luchtvaartmaatschappij gelden er verschillende regels – raadpleeg ons hieromtrent. We zoeken voor jou de best mogelijke oplossing.

Annuleren

Indien je jouw reis wenst te annuleren gelden de reguliere annuleringsvoorwaarden.

 

Update 21/04/2021

De huidige beperkende maatregelen in Griekenland worden gradueel opgegeven. Maandag 19/04 werd de verplichting om als reiziger uit de Europese Unie in quarantaine te gaan bij aankomst opgegeven. Begin mei zouden de restaurants en taverna’s op een gecoördineerde manier terug opengaan. Dit zal waarschijnlijk na het Griekse Pasen (01/05) gebeuren. Het starten van het toeristisch seizoen staat op de planning voor 15/05.

Indien u naar Griekenland wilt reizen tussen 19/04 en 14/05 gelden beperkende maatregelen, meer info via deze link

10/03/2021

De Griekse minister voor toerisme Harry Theoharis heeft op 09/03 ter gelegenheid van de virtuele Internationale Toerisme Beurs Berlijn tijdens een persconferentie aangekondigd ernaar te streven het toeristisch seizoen te openen op 14/05. De protocollen en veiligheidsmaatregelen die van kracht waren in 2020 worden dankzij de ervaringen verder verfijnd. De huidige beperkende maatregelen zullen gradueel opgegeven worden.

Reizigers zullen welkom zijn indien ze beschikken over een vaccin of over een negatief attest. Hoe dit allemaal in zijn werk zal gaan hangt af van de beslissingen die genomen worden binnen Europa. Griekse premier Mitsotakis is de eerste minister die binnen Europa heeft gepleit voor een Europees vaccinatiecertificaat.

De willekeurige testen bij aankomst blijven van kracht. De minister geeft mee dat het gebruik van sneltesten een groot voordeel is, zo moeten reizigers niet lang wachten op het resultaat. Ook de kosten voor eventuele ziekenhuisopname of verblijf in coronahotel (wegens een positieve uitslag) neemt de Griekse overheid dit reisseizoen weer voor zich. Reizigers hoeven dus niet bang te zijn voor onvoorziene kosten tijdens het verblijf.

Na de vaccinatie van de kwetsbare bevolking is de volgende prioriteit voor mensen werkzaam in de toeristische sector. Ondertussen gaat het frequent testen van die mensen die nog niet zijn gevaccineerd door om zo elke reiziger een goed gevoel van veiligheid te geven.

Wie een veilige vakantie zoekt in het paradijs hoeft niet verder te zoeken…. ‘All you want is Greece’.

 

Disclaimer:

De informatie die we hier geven is geldig op de vermelde update datum. De situatie tijdens deze coronacrisis verandert dagelijks. Voor correcte informatie voor uw bij Essential Greece geboekte reis verwijzen we u door naar uw reisagent, die zal u graag verder helpen.

 

 

Print Friendly, PDF & Email