Essential Greece volgt de situatie rond Covid 19 op de voet.  Aan de hand van officiële communicaties van de Griekse overheid en de dienst van toerisme hebben we een overzicht gemaakt van alle genomen maatregelen om het toerisme naar Griekenland veilig opnieuw op te starten. Hierbij vind je ook de nodige maatregelen die je in acht moet nemen om zonder problemen naar Griekenland te reizen.

Update 12/08/2020

De verplichte COVID-19 test is niet nodig voor kinderen jonger dan 10 jaar. Dus enkel voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar.

Belangrijk is ook om de 72 uur-regel te respecteren, te tellen vanaf het aankomstuur in Griekenland. De luchtvaartmaatschappijen zullen hier streng op controleren.

Update 11/08/2020

De Griekse regering heeft een nieuwe maatregel ingesteld om de toename van de gevallen van COVID-19 te beheersen. Vanaf 17 augustus 2020 is het afnemen van een RT-PCR test verplicht. Deze test moet binnen 72 uur (drie dagen) voor aankomst afgenomen worden. Dit geldt voor alle reizigers uit België, Nederland, Zweden, Spanje en Tsjechië.

Alle reizigers moeten bij een laboratorium getest worden op COVID-19 door middel van een RT-PCR-test, deze wordt afgenomen met een uitstrijkje uit de neus of keel.
Alleen reizigers die een certificaat van een negatief RT-PCR-testresultaat hebben, mogen van de grensautoriteiten, Griekenland binnenkomen en het certificaat moet voldoen aan de volgende criteria:
• De certificaten moeten in het Engels worden geschreven (geen vertaling).
• Op de certificaten moeten de naam en het paspoort/het nationale identiteitskaartnummer van de reiziger zijn vermeld.

De RT-PCR-tests kunnen uitgevoerd worden door:

 • Nationale referentielaboratoria
 • Nationale laboratoria voor de volksgezondheid of
 • Particuliere laboratoria die zijn geaccrediteerd door de respectieve nationale accreditatie-instanties (niet noodzakelijkerwijs specifiek voor COVID-19).

Certificaten van de RT-PCR-tests, die niet aan de bovenstaande criteria voldoen, worden niet geaccepteerd. Certificaat vervalsing wordt gestraft door de Griekse wet.

Alle passagiers op vluchten vanuit België en Nederland, met Griekenland als eindbestemming, worden niet toegelaten bij het boarden zonder een negatieve RT-PCR testuitslag.

Er zijn geen leeftijdsuitzonderingen voor het nemen van de RT-PCR test. Deze maatregel geldt dus ook voor alle kinderen.

De keuze voor deze maatregel is door wetenschappers bepaald op basis van de epidemiologische criteria in de bovengenoemde landen.

 

Contacteer hiervoor je huisarts, een laboratorium of de hulppost. Meer info vind je op de website van buitenlandse zaken.

Update 03/08/2020

Sinds begin juli moet het verplichte Passenger Locator Form (PLF) tot 24 uur voor vertrek online ingevuld worden via volgende link:
https://travel.gov.gr/#/

Het invullen is eenvoudig, je moet volgende informatie doorgeven:

 • luchtvaartmaatschappij
 • vluchtnummer
 • thuisadres
 • identiteitskaart- of paspoortnummer waar je mee inreist
 • verblijfsadres (indien meerdere kan dit ook ingevuld worden)

Sinds kort kan men ook op gezinsniveau (reizigers wonende onder hetzelfde dak) 1 PLF aanvragen. Indien je hiervoor opteert moet iedereen vermeld worden, zoniet word je geweigerd op de vlucht. Klik op de webpagina op de button “add family member” om reizigers toe te voegen.

je kan ook per persoon een QR code aanvragen. Jongeren onder de 18 jaar kunnen mee aangevraagd worden via één van de ouders. Meereizenden (familie of andere) kunnen gelinkt worden aan jouw aanvraag.

De PLF vragenlijst dient uiterlijk 24 uur voor vertrek aangevraagd te zijn. Je krijgt onmiddellijk per mail een bevestiging van je aanvraag. De QR code zelf krijg je rond middernacht op de dag van vertrek. Je moet die kunnen voorleggen ofwel op je smartphone ofwel in geprinte versie.

Update 01/08/2020

Aangepaste regelgeving ter plaatse:

 • Het dragen van mondmaskers is verplicht in alle gesloten ruimtes, dit ten minste tot 31/08
 • Het bezoek aan mensen die verblijven in ziekenhuizen, woonzorgcentra, opvangcentra voor daklozen is verboden tot 15/08
 • Het maximum aantal gasten op huwelijken, doopsels en begravingen is 100 personen, dit van 01-15/08
 • In bars, restaurants en nachtclubs is het als klant verboden om te blijven rechtstaan van 03-06/08
 • festivals en andere openbare evenementen zijn verboden tot 31/08
 • Social distancing is verplicht op stranden, privé plezierboten en toeristenboten tot 31/08
 • Er zijn geen zee- of vliegtuigverbindingen mogelijk tussen Turkije, Albanië en Noord Macedonië tot 15/08
 • Mensen die vanuit Bulgarije, Romenië en de Verenigde Arabische Emiraten Griekenland willen binnenkomen moeten in het bezit zijn van een negatieve covid-19 test die maximaal 72 uur voor aankomst werd afgenomen.
 • Het is aanbevolen om een mondmasker te dragen op plaatsen waar social distancing niet kan worden behouden, ook buiten, dit tot 15/08.

Update 19/07/2020

Martine verblijft momenteel in Kreta. Ze is vrijdagmorgen vroeg vertrokken van op de luchthaven van Oostende. Alles verliep vlekkeloos. Iedereen hield zich perfect aan de regels qua hygiëne, social distancing en het verplichte gebruik van mondmaskers. Aan boord van het vliegtuig was alles eveneens perfect geregeld. Het dragen van een mondmasker tijdens de volledige vluchtduur is geen lastige opgave want ten slotte blijf je rustig zitten. Bij aankomst moet je de verplichte QR code tonen. Sommigen worden eruit gepikt voor een covid-19 test. Dit houdt totaal niets in, in tegenstelling tot in België neemt de dokter een uitstrijkje uit de mond. In totaal ben je 5 minuutjes kwijt. Indien je positief zou testen wordt je binnen de 24 uur gecontacteerd en moet je in quarantaine (op kosten van de Griekse regering).

De Griekse regering houdt de evolutie van het aantal besmettingen goed in de gaten en neemt aangepaste maatregelen waar nodig. Beslissingen worden telkens zeer snel genomen. Zo is het sinds zaterdag 18/07 verplicht om een mondmasker te dragen in  winkels en supermarkten. Uiteraard moet je ook afstand houden.

Het is zeer rustig in Griekenland waardoor je volop kan genieten van een onbezorgde vakantie. Onze ervaring is dat het veiliger is in Griekenland dan in België. Gebruik je gezond verstand en hou je aan de 6 gouden regels opgelegd door onze regering, zo kan je perfect genieten in alle veiligheid.

Update 10/07/2020

Griekenland heeft weer code groen, wat betekent dat jij bij terugkomst in België niet getest hoeft te worden en niet in quarantaine moet. Tevens kan men sinds gisteren het verplichte Passenger Locator Form (PLF) tot 24 uur voor vertrek naar Griekenland online invullen en opsturen. Dit was eerst 48 uur maar de overheid heeft dit aangepast. Wij raden reizigers aan om direct na boeking het PLF in te vullen. Doordat veel reizigers het formulier tegelijk invullen kan het namelijk iets langer duren voordat je de  barcode ontvangt. Belangrijke informatie over het PLF formulier:

Protocol voor aankomende reizigers: elke reiziger moet verplicht zijn eigen PLF (Passenger Locator Form) online invullen via volgende link:
https://travel.gov.gr/#/

Het invullen is eenvoudig, je moet volgende informatie doorgeven:

 • luchtvaartmaatschappij
 • vluchtnummer
 • thuisadres
 • identiteitskaart- of paspoortnummer waar je mee inreist
 • verblijfsadres (indien meerdere kan dit ook ingevuld worden)

Jongeren onder de 18 jaar kunnen mee aangevraagd worden via één van de ouders. Meereizenden (familie of andere) kunnen gelinkt worden aan jouw aanvraag.

De PLF vragenlijst dient uiterlijk 24 uur voor vertrek aangevraagd te zijn. Je krijgt onmiddellijk per mail een bevestiging van je aanvraag. De QR code zelf krijg je rond middernacht op de dag van vertrek. Je moet die kunnen voorleggen ofwel op je smartphone ofwel in geprinte versie. Er wordt bij aankomst streng gecontroleerd op de QR code, reizigers die geen QR code hebben zullen zwaar beboet worden.

Indien een reiziger op tijd het formulier ingevuld heeft en onverhoopt toch geen QR code heeft ontvangen kan deze reiziger met de bevestigingsmail de reis maken.
Het Griekse Ministerie voor Toerisme heeft ook een nieuw platformGreece Health First‘ gelanceerd waar reizigers meer informatie kunnen vinden over de gezondheidsprotocollen en maatregelen in Griekenland. Hiermee hoopt de overheid reizigers gerust te stellen die binnenkort naar Griekenland gaan, evenals reizigers die nog twijfelen om een boeking te maken.

Voor uitgebreide informatie over het protocol in hotels heeft Visit Greece een aparte pagina gemaakt. Reizigers kunnen ook de nieuwe Visit Greece app downloaden voor inspiratie en de mogelijkheid om alle ontwikkelingen op de voet te volgen.

 

 

Update 30/06/2020

Goed nieuws! Griekenland zal vanaf 1 juli alle verkeersbeperkingen aan de Europese binnengrenzen (land, lucht en zee) opheffen. Alle reizigers (ongeacht vervoerswijze) zijn verplicht om de vragenlijst ‘Passenger Locator Form‘ uiterlijk 48 uur voor vertrek online in te vullen.

Sinds 1 juni is Griekenland open voor reizigers en sinds die datum zijn er bij toeristen die naar Griekenland zijn gekomen geen besmettingen ontdekt.

Hieronder vind je een handige infographic met alles wat jij moet weten voor jouw reis.

Wij heten je deze zomer van harte welkom!

 

 

Update 15/06

Situatie in Griekenland.

Zoals in andere Europese landen heeft de Griekse bevolking een periode in quarantaine geleefd. Sinds 4 mei heeft Griekenland geleidelijk aan de lockdown opgegeven. Alles gebeurt met inachtneming van de gezondheidsvoorwaarden en social distancing. Hierbij een overzicht:

 • Vanaf 4 mei: geleidelijke versoepeling van de lockdown
 • Vanaf 18 mei: opening van de openbare archeologische plekken (zoals de Akropolis)
 • Vanaf 25 mei: herstart van de pendeldiensten naar de eilanden
 • Vanaf 1 juni zijn de restaurants cafés en hotels (die het hele jaar open zijn) weer open.
 • Vanaf 15 juni: opening van de musea en de seizoensgebonden accommodaties.
 • Vanaf midden juli: optredens en culturele evenementen die in openlucht worden georganiseerd mogen weer plaatsvinden (zoals het Athens & Epidaurus festival).

Musea, archeologische sites e.d. zullen een beperkt aantal bezoekers toelaten om de regels van social distancing te kunnen garanderen.

Wat de vluchten betreft gelden er specifieke regels. In tegenstelling tot heel wat foutieve informatie in de Belgische media is dit de officiële verklaring van de Griekse regering:

Maandag, 1 juni 2020 – Griekenland is er weer klaar voor om toeristen te ontvangen. Dit is de tijdlijn:

FASE 1 – TOT 15 JUNI
– Internationale vluchten naar El Venizelos / Athene zijn toegestaan
– Alle bezoekers worden bij aankomst getest en moeten de eerste nacht in een aangewezen hotel overnachten
– Indien de test negatief is dient de bezoeker 7 dagen in zelfquarantaine te blijven
– Indien de test positief is dient de bezoeker, onder toezicht, 14 dagen in quarantaine te blijven

FASE 2 – 15 JUNI TOT 30 JUNI
– Internationale vluchten naar El Venizelos / Athene en Thessaloniki Airport zijn toegestaan
– Indien u vanuit een luchthaven reist die niet in de EASA lijst staat (lijst van luchthavens in getroffen gebieden met een hoog risico op overdracht van het virus), wordt u enkel willekeurig getest bij aankomst
– Indien u wel vanuit een luchthaven reist die op de EASA lijst staat, wordt u bij aankomst getest. Een overnachting in een aangewezen hotel is vereist. Indien de test negatief is plaatst de bezoeker zich 7 dagen in zelfquarantaine. Indien de test positief is dient de bezoeker, onder toezicht, 14 dagen in quarantaine te blijven

FASE 3 – VANAF 1 JULI
– Internationale vluchten naar alle luchthavens in Griekenland zijn toegestaan
– Bezoekers worden willekeurig getest bij aankomst
– Bijkomende beperkingen voor bepaalde landen worden later aangekondigd

AANVULLEND:
– Bezoekers die uit de volgende aangrenzende landen komen: Albanië, Noord-Macedonië en Bulgarije zijn vanaf 15 juni weer toegestaan
– Deze bezoekers worden willekeurig getest
– Bezoekers die vanuit de zee naar Griekenland komen zijn vanaf 1 juli weer toegestaan
– Deze bezoekers worden willekeurig getest

Griekenland behoudt zich in elke fase het recht om al het hierboven genoemde aan te passen indien omstandigheden veranderen.

VEEL GESTELDE VRAGEN:
V: De Europese Commissie heeft de lidstaten aanbevolen om niet-essentiële reizen van derde landen te beperken tot 15 juni 2020. Is dit van toepassing op Griekenland?
A: Ja. Niet-essentiële reizen van derde landen naar Griekenland zijn tot 15 juni 2020 beperkt.

V: Tot 15 juni 2020 moeten alle bezoekers die naar Griekenland komen een verplichte Covid-19-test doen en zij moeten in quarantaine. Geldt dit voor burgers uit alle landen?
A Ja. Alle reizigers, ongeacht de nationaliteit, en inclusief burgers uit de EU en de Schengen-Plus landen, worden getest en in quarantaine geplaatst. Dezelfde regels gelden voor Griekse burgers. Indien de test negatief is moeten bezoekers 7 dagen in zelfquarantaine. Indien de test positief is moeten burgers, onder toezicht, 14 dagen in quarantaine. De maatregelen zijn er om de volksgezondheid te beschermen en gelden voor alle bezoekers. Er wordt niet gediscrimineerd.

V: Zijn er directe commerciële vluchten van internationale bestemmingen naar alle Griekse luchthavens?
A: Tijdens de Covid-19 crisis zijn er directe vluchten geweest vanuit veel Schengen-Plus luchthavens. Tot 15 juni komen internationale vluchten alleen aan op de internationale luchthaven van Athene: El Venizelos. Vanaf 15 juni worden de internationale vluchten naar Thessaloniki Airport hervat. Vanaf 1 juli worden alle internationale vluchten naar alle Griekse luchthavens hervat. Alle binnenlandse vluchten zijn hervat.

V: Wat verandert er op 15 juni 2020?
A: 15 juni is de start van de geleidelijke terugkeer naar normaliteit. Verplichte tests en quarantaine worden beperkt tot reizigers die vanuit luchthavens uit getroffen gebieden komen met een hoog risico op overdracht van Covid-19. Dit is ongeacht nationaliteit en zoals beoordeeld door de EASA. Deze lijst wordt voortdurend bijgewerkt en bezoekers dienen de lijst te raadplegen voordat zij de reis maken. Alle andere reizigers kunnen zonder beperkingen Griekenland binnen. Zij kunnen enkel onderworpen worden aan willekeurige tests.

V: Wat verandert er op 1 juli 2020?
A: Alle bezoekers worden bij aankomst willekeurig getest. Bijkomende beperkingen voor bepaalde landen worden op een later tijdstip bekendgemaakt.

V: Wordt er een verschil gemaakt tussen direct vliegen of vliegen met een overstap?
A: Nee. Dezelfde regels zijn van toepassing, ongeacht of er een overstap wordt gemaakt.

Gezondheid en veiligheid

Griekenland heeft het zeer goed gedaan tijdens de coronacrisis. Ze zijn vroeg in lockdown gegaan en hebben zich streng gehouden aan de opgelegde maatregelen.

De Griekse regering heeft goed uitgewerkte protocols opgelegd aan de toeristische sector om zo op een veilige manier gasten te kunnen ontvangen. Er worden net als in België maatregelen genomen omtrent hygiëne en social distancing. Aan de receptie van de hotels wordt vooral gewerkt met contactloze check-in, overal is desinfecterende gel aanwezig, in de restaurants, bars en hotelkamers wordt streng toegezien op hygiëne. Anderzijds doet iedereen er alles aan om je een aangename vakantie te bezorgen.

Indien je meer informatie wilt over de maatregelen die genomen worden om je een veilige vakantie te bezorgen verwijzen we je naar de officiële protocollen die werden opgesteld door het ministerie van toerisme.

Kort gezegd: de Griekse regering heeft alles in het werk gesteld om toeristen opnieuw te kunnen verwelkomen in de meest optimale en veilige omstandigheden.

Vanaf 1/7 gaan de geboekte reizen terug door. Er kunnen door aangepaste  vluchtroutes en hotelsluitingen wijzigingen noodzakelijk zijn. Elke boeking wordt individueel bekeken in volgorde van afreisdatum. Wij contacteren u hieromtrent van zodra mogelijk.

Disclaimer:

De informatie die we hier geven is geldig op 15/06. De situatie tijdens deze coronacrisis verandert dagelijks. Voor correcte informatie voor uw bij Essential Greece geboekte reis verwijzen we u door naar uw reisagent, die zal u graag verder helpen.

 

 

Print Friendly, PDF & Email