Essential Greece volgt de situatie rond Covid 19 op de voet. Wij betreuren de vele foutieve communicatie die in de nationale media  de ronde doet. Daarom hebben wij Aan de hand van officiële communicaties van de Griekse overheid een overzicht gemaakt van alle genomen maatregelen om het toerisme naar Griekenland veilig opnieuw op te starten.

Update 30/06/2020

Goed nieuws! Griekenland zal vanaf 1 juli alle verkeersbeperkingen aan de Europese binnengrenzen (land, lucht en zee) opheffen. Alle reizigers (ongeacht vervoerswijze) zijn verplicht om de vragenlijst ‘Passenger Locator Form‘ uiterlijk 48 uur voor vertrek online in te vullen.

Sinds 1 juni is Griekenland open voor reizigers en sinds die datum zijn er bij toeristen die naar Griekenland zijn gekomen geen besmettingen ontdekt.

Hieronder vind je een handige infographic met alles wat jij moet weten voor jouw reis.

Wij heten je deze zomer van harte welkom!

 

 

Update 15/06

Situatie in Griekenland.

Zoals in andere Europese landen heeft de Griekse bevolking een periode in quarantaine geleefd. Sinds 4 mei heeft Griekenland geleidelijk aan de lockdown opgegeven. Alles gebeurt met inachtneming van de gezondheidsvoorwaarden en social distancing. Hierbij een overzicht:

  • Vanaf 4 mei: geleidelijke versoepeling van de lockdown
  • Vanaf 18 mei: opening van de openbare archeologische plekken (zoals de Akropolis)
  • Vanaf 25 mei: herstart van de pendeldiensten naar de eilanden
  • Vanaf 1 juni zijn de restaurants cafés en hotels (die het hele jaar open zijn) weer open.
  • Vanaf 15 juni: opening van de musea en de seizoensgebonden accommodaties.
  • Vanaf midden juli: optredens en culturele evenementen die in openlucht worden georganiseerd mogen weer plaatsvinden (zoals het Athens & Epidaurus festival).

Musea, archeologische sites e.d. zullen een beperkt aantal bezoekers toelaten om de regels van social distancing te kunnen garanderen.

Wat de vluchten betreft gelden er specifieke regels. In tegenstelling tot heel wat foutieve informatie in de Belgische media is dit de officiële verklaring van de Griekse regering:

Maandag, 1 juni 2020 – Griekenland is er weer klaar voor om toeristen te ontvangen. Dit is de tijdlijn:

FASE 1 – TOT 15 JUNI
– Internationale vluchten naar El Venizelos / Athene zijn toegestaan
– Alle bezoekers worden bij aankomst getest en moeten de eerste nacht in een aangewezen hotel overnachten
– Indien de test negatief is dient de bezoeker 7 dagen in zelfquarantaine te blijven
– Indien de test positief is dient de bezoeker, onder toezicht, 14 dagen in quarantaine te blijven

FASE 2 – 15 JUNI TOT 30 JUNI
– Internationale vluchten naar El Venizelos / Athene en Thessaloniki Airport zijn toegestaan
– Indien u vanuit een luchthaven reist die niet in de EASA lijst staat (lijst van luchthavens in getroffen gebieden met een hoog risico op overdracht van het virus), wordt u enkel willekeurig getest bij aankomst
– Indien u wel vanuit een luchthaven reist die op de EASA lijst staat, wordt u bij aankomst getest. Een overnachting in een aangewezen hotel is vereist. Indien de test negatief is plaatst de bezoeker zich 7 dagen in zelfquarantaine. Indien de test positief is dient de bezoeker, onder toezicht, 14 dagen in quarantaine te blijven

FASE 3 – VANAF 1 JULI
– Internationale vluchten naar alle luchthavens in Griekenland zijn toegestaan
– Bezoekers worden willekeurig getest bij aankomst
– Bijkomende beperkingen voor bepaalde landen worden later aangekondigd

AANVULLEND:
– Bezoekers die uit de volgende aangrenzende landen komen: Albanië, Noord-Macedonië en Bulgarije zijn vanaf 15 juni weer toegestaan
– Deze bezoekers worden willekeurig getest
– Bezoekers die vanuit de zee naar Griekenland komen zijn vanaf 1 juli weer toegestaan
– Deze bezoekers worden willekeurig getest

Griekenland behoudt zich in elke fase het recht om al het hierboven genoemde aan te passen indien omstandigheden veranderen.

VEEL GESTELDE VRAGEN:
V: De Europese Commissie heeft de lidstaten aanbevolen om niet-essentiële reizen van derde landen te beperken tot 15 juni 2020. Is dit van toepassing op Griekenland?
A: Ja. Niet-essentiële reizen van derde landen naar Griekenland zijn tot 15 juni 2020 beperkt.

V: Tot 15 juni 2020 moeten alle bezoekers die naar Griekenland komen een verplichte Covid-19-test doen en zij moeten in quarantaine. Geldt dit voor burgers uit alle landen?
A Ja. Alle reizigers, ongeacht de nationaliteit, en inclusief burgers uit de EU en de Schengen-Plus landen, worden getest en in quarantaine geplaatst. Dezelfde regels gelden voor Griekse burgers. Indien de test negatief is moeten bezoekers 7 dagen in zelfquarantaine. Indien de test positief is moeten burgers, onder toezicht, 14 dagen in quarantaine. De maatregelen zijn er om de volksgezondheid te beschermen en gelden voor alle bezoekers. Er wordt niet gediscrimineerd.

V: Zijn er directe commerciële vluchten van internationale bestemmingen naar alle Griekse luchthavens?
A: Tijdens de Covid-19 crisis zijn er directe vluchten geweest vanuit veel Schengen-Plus luchthavens. Tot 15 juni komen internationale vluchten alleen aan op de internationale luchthaven van Athene: El Venizelos. Vanaf 15 juni worden de internationale vluchten naar Thessaloniki Airport hervat. Vanaf 1 juli worden alle internationale vluchten naar alle Griekse luchthavens hervat. Alle binnenlandse vluchten zijn hervat.

V: Wat verandert er op 15 juni 2020?
A: 15 juni is de start van de geleidelijke terugkeer naar normaliteit. Verplichte tests en quarantaine worden beperkt tot reizigers die vanuit luchthavens uit getroffen gebieden komen met een hoog risico op overdracht van Covid-19. Dit is ongeacht nationaliteit en zoals beoordeeld door de EASA. Deze lijst wordt voortdurend bijgewerkt en bezoekers dienen de lijst te raadplegen voordat zij de reis maken. Alle andere reizigers kunnen zonder beperkingen Griekenland binnen. Zij kunnen enkel onderworpen worden aan willekeurige tests.

V: Wat verandert er op 1 juli 2020?
A: Alle bezoekers worden bij aankomst willekeurig getest. Bijkomende beperkingen voor bepaalde landen worden op een later tijdstip bekendgemaakt.

V: Wordt er een verschil gemaakt tussen direct vliegen of vliegen met een overstap?
A: Nee. Dezelfde regels zijn van toepassing, ongeacht of er een overstap wordt gemaakt.

Gezondheid en veiligheid

Griekenland heeft het zeer goed gedaan tijdens de coronacrisis. Ze zijn vroeg in lockdown gegaan en hebben zich streng gehouden aan de opgelegde maatregelen.

De Griekse regering heeft goed uitgewerkte protocols opgelegd aan de toeristische sector om zo op een veilige manier gasten te kunnen ontvangen. Er worden net als in België maatregelen genomen omtrent hygiëne en social distancing. Aan de receptie van de hotels wordt vooral gewerkt met contactloze check-in, overal is desinfecterende gel aanwezig, in de restaurants, bars en hotelkamers wordt streng toegezien op hygiëne. Anderzijds doet iedereen er alles aan om je een aangename vakantie te bezorgen.

Indien je meer informatie wilt over de maatregelen die genomen worden om je een veilige vakantie te bezorgen verwijzen we je naar de officiële protocollen die werden opgesteld door het ministerie van toerisme.

Kort gezegd: de Griekse regering heeft alles in het werk gesteld om toeristen opnieuw te kunnen verwelkomen in de meest optimale en veilige omstandigheden.

Vanaf 1/7 gaan de geboekte reizen terug door. Er kunnen door aangepaste  vluchtroutes en hotelsluitingen wijzigingen noodzakelijk zijn. Elke boeking wordt individueel bekeken in volgorde van afreisdatum. Wij contacteren u hieromtrent van zodra mogelijk.

Disclaimer:

De informatie die we hier geven is geldig op 15/06. De situatie tijdens deze coronacrisis verandert dagelijks. Voor correcte informatie voor uw bij Essential Greece geboekte reis verwijzen we u door naar uw reisagent, die zal u graag verder helpen.

 

 

Print Friendly, PDF & Email